سایر مقالات

نحوه ی عیب یابی کولر ماشین

مشکلات کولر

کولر خودرو و تمامی اجزای آن سه دشمن اصلی داشته که شامل گرد و غبار، رطوبت و هوا می باشد؛ اما در این مطلب سعی داریم تا شما را با مشکلات به وجود آمده برای کولر یک ماشین آشنا ساخته و دلایل بروز ایراد ها برای کولر را بررسی نماییم. از جمله عمومی ترین و بزرگ ترین عیب کولر یک ماشین، عدم خنک کردن آن است. در همان لحظه ای که کولر را روشن کردید؛ نباید پنجره ‌ها را بالا دهید؛ بگذارید دقایقی کولر کار کند و هوای اولیه خارج گردد. در اتومبیل پراید، هنگامی که کولر روشن می باشد؛ کمی با ملایمت رانندگی کنید تا از سوختن واشر گلویی اگزوز جلوگیری کنید. از کولر پراید در حالتی که از سوخت cng مصرف می کنید، استفاده ننمائید. در نهایت استفاده از کولر، مصرف سوخت را بالا می برد و گاهی تا ۱۰ درصد آن را افزایش می دهد. هرچند این مشکل می تواند علل مختلفی داشته باشد؛ اما در اینجا به برخی از آن ها خواهیم پرداخت. پس با ما همراه بمانید.

عیب یابی کمپرسور کولر خودرو:

درست کار نکردن کمپرسور دارای دلایل مختلفی است. در مرحله ی اول امکان دارد تصاویر آن شروع شده و کمپرسور کمتر از میزان معمول، مبرد را پمپ نماید. در این حالت، سرویس کار باید به تعویض تسمه پرداخته و آن را سفت نماید و تا حد مجاز کشش تسمه را کنترل کند. انجام این کار چندان هزینه ‌ای نخواهد داشت. تسمه‌کولر، قیمت چندانی نداشته و تنظیم و سفت کردن آن نیز هزینه و زمانی از شما نخواهد گرفت. اما در برخی مواقع عدم کار کردن کمپرسور از کلاچ یا همان بوبین آن می باشد که نیرو را به درستی منتقل نمی کند. در حقیقت در این مواقع نیز کلاچ باید یا تعویض شود و یا تعمیر گردد.

بیشتر بخوانید: مشکلات و علل خرابی بخاری ماشین را بشناسید

سیستم کلاچ کولر چندان پیچیده نبود و یک کلاچ مغناطیسی می ‌باشد که به جریان برق آهنربا شده و نیرو را انتقال می دهد. امکان دارد در این جریان یا نحوه آهنربا شدن این سیستم به مشکل خورده باشد که رفع آن چندان مشکل نیست؛ اما در برخی موارد دیگر در شتابگیری احساس خواهید کرد که کولر خنک نمی شود! در حقیقت این امر در خودرو هایی که همه چیز تحت کنترل ECU می باشد، رخ می دهد. هنگامی که شما در حال شتابگیری باشید؛ یقیناً به همه ی قوای موتور نیاز پیدا می کنید. در نتیجه همه ی اجزا در زمان شتاب گیری قطع می گردند. از جمله بزرگ ترین مصرف کننده ها، کمپرسور کولر بوده که باید در این مواقع قطع گردد. قطع شدن کمپرسور کولر و خارج کردن آن در این شرایط بر عهده ی ECU می باشد و به صورت خودکار این اتفاق رخ خواهد داد تا همه ی توان موتور در این مواقع در اختیار شما قرار بگیرد.

عیب یابی کولر ماشین

گاهی ممکن است این مشکل از فن باشد؛ در برخی مواقع فن روشن نخواهد شد تا دما پایین بیاید. در این شرایط باید علل عدم روشن شدن فن را کنترل نموده تا این عیب رفع گردد و در برخی مواقع خود فن دچار مشکل شده و روشن نمی گردد. در برخی مواقع دیگر، فرمان روشن شدن آن داده نخواهد شد. گاهی نیز در جریان فن مشکلاتی به وجود می ‌آید. کنترلِ روشن شدن فن می‌ تواند توسط صاحب ماشین صورت پذیرد و بررسی مشکل آن بهتر است توسط متخصص انجام گیرد تا از هزینه‌ های اضافی جلوگیری گردد. از دیگر مشکلاتی که امکان دارد باعث  عدم خنک کاری مناسب کولر شود، کثیف بودن پره های کندانسور می باشد. همانطور که پیش از این گفته شد مبرد سرمای خود را در اواپراتور از دست خواهد داد و درنتیجه گرم خواهد شد و به کندانسور آمده تا پیش از فشرده شدن در کمپرسور خنک گردد. در این میان، اگر هوای کافی در کندانسور جریان نداشته باشد؛ تبادل حرارت به خوبی صورت نخواهد گرفت. در این مواقع فشار باد، راه حل این مشکل خواهد بود.

بیشتر بخوانید:نکات کاربردی که باید درباره ی کولر ماشین بدانید!

با فشار هوا، کندانسور را تمیز کرده تا مشکل برطرف گردد؛ اما از دیگر علل شایع نوسان دور موتور در هنگام استفاده از کولر می باشد. این عیب، دلایل زیادی نداشته؛ اما در خودرو های کاربراتوری و انژکتوری کاملاً تفاوت دارد. در همه ی خودرو ها و در زمان کولر گرفتن، دور موتور کمی بالا می رود تا بتواند افزایش بار بر روی موتور ناشی از اتصال کمپرسور به موتور را جبران کند. در حالت نرمال، دور موتور خودرو در حدود ۸۰۰ بوده که دور آرام می باشد. هنگامی که کولر را روشن می ‌کنید؛ این دور کم می ‌شود. اما باید عامل این دور موتور را بالا ببرد تا افت قدرت را جبران کند. در اتومبیل های انژکتوری، این افت قدرت توسط استپر موتور و کمی تغییر زاویه دریچه گاز جبران خواهد شد. در اصطلاح استپر، لازم است کمی به خودرو گاز دهید؛ اما در ماشین های کاربراتوری افت قدرت به واسطه یک شیلنگ وکیوم جبران می ‌شود که دریچه گاز را دچار تغییر حالت می کند. در برخی مواقع کثیف شدن موتور پله‌ ای و تمیز کردن و شست و شوی آن، باعث رفع مشکل خواهد شد و گاهی نیز تعمیرکاران موتور پله ای را تعویض می کنند که چندان هم کم هزینه نخواهد بود. توجه داشته باشید در بسیاری مواقع تمیز کردن و کنترل جریان استپر باعث رفع این مشکل می شود.

مشکلات کولر خودرو

علت بالا رفتن دمای آب در کولر گرفتن:

عیب دیگری که معمولاً در ماشین ‌ها با موتور کم بازده تر و ضعیف تر به وجود می ‌آید، بالا رفتن آمپر آب می باشد. بالا رفتن آمپر آب نشان دهنده ی بالا رفتن دمای موتور خواهد بود. این وضعیت می ‌تواند ایرادی را به وجود آورد. اولین عیبی که بسیار نزدیک است، سوختن واشر سر سیلندر می باشد. همچنین خرابی سایر اجزای حساس به گرما از دیگر عیوب این امر است. البته توجه کنید نوسانات اندک در دمای موتور امری طبیعی بوده و نباید چندان نگران آن باشید؛ اما اگر این مسئله تداوم پیدا کند، می ‌تواند خطرناک باشد. استفاده کردن از کولر، بار اضافه بر روی موتور تحمیل کرده که موجب بالا رفتن غیر قابل کنترل دمای موتور گردد و سیستم خنک کننده خود را با موتور می ‌تواند همچنان عمل خنک کردن را انجام دهد.

به جهت رفع مشکل باید دو قسمت از سیستم خنک کننده را کنترل نمایید؛ یکی رادیاتور و دیگری فن خنک کننده. رادیاتور نمی تواند به درستی عمل تبادل حرارتی را انجام دهد و گرما را دفع کرده و این امر، عیب محسوب می ‌شود. به جهت رفع آن، رادیاتور و مجاری آن باز می‌ شود و در نهایت شست و شو داده خواهد شد. مجاری آن باز می ‌شود و به درستی تبادل حرارت را انجام خواهد داد. در برخی مواقع رادیاتور درست کار می‌ کند؛ اما فن دچار مشکل می ‌شود و نمی ‌تواند به درستی هوا را بدمد. هر دو فن در ماشین بسیار اهمیت دارند که دوره گردش آن ها نیز در این مسئله موثر است و برای این کار باید فن، کنترل و چک شود.

رله فن نیز در کارکرد آن بسیار تاثیر دارد. سوختن آن موجب از کار افتادن فن خواهد شد. در برخی مواقع کولر روشن است؛ اما ماشین گرم شده و آمپر آب بالا خواهد رفت. با همه ی این شرایط تنها در دور آرام کار می کند. باز هم باید دلیل را در فشنگی سر کپسول جستجو کنید. در مجموع توصیه می‌کنیم، سیستم خنک کاری اتومبیل را پیش از راه‌ اندازی و استفاده از کولر به خصوص در ماشین های ارزان قیمت که چند سال از تولید شان می گذارد، کنترل کنید؛ اما در برخی از ماشین‌ ها که مدتی از شارژ گاز کولر آن ها گذاشته است. خالی شدن و یا کم کردن گاز کولر بسیار شایع بوده و کولر کار نخواهد کرد. در این شرایط باید گاز را دوباره شارژ نمایید و فشنگی روی کپسول چک کنید. به این نکته توجه داشته باشید تا بعد از مدتی کوتاه مجبور نشوید دوباره به شارژ گاز کولر اقدام نمایید.

بیشتر بخوانید: نکات کاربردی که باید درباره ی کولر ماشین بدانید!

در برخی مواقع، کولر قطع و وصل می ‌شود و درست کار نمی‌ کند؛ این امر یا از اتصالات آن بوده و یا از فشنگی قهوه ‌ای رنگ آب ناشی می ‌شود. در این مواقع، فشنگی تعویض می ‌شود و سیستم دوباره چک خواهد شد. در بسیاری مواقع کولر از نظر بازده و کارکرد مناسب بوده؛ اما صدای اضافی دارد. در این شرایط باید درب کاپوت را بالا زده و کولر را چک کرد. در محیط آرام و کم سر و صدا این کار را انجام دهید؛ سپس به سر و صدای ایجاد شده و منشا آن توجه کنید تا مشخص شود از کجا سرچشمه گرفته است. در برخی مواقع عمر تسمه‌کولر به پایان رسیده و باید آن را تعویض کرد.

کولرخودرو

توصیه می‌شود از تسمه با کیفیت و مناسب استفاده کنید تا مشکلی ایجاد نشود. در برخی مواقع، تسمه سالم است؛ اما تنظیم نیست و صدای اضافی در زمان کولر گرفتن ایجاد خواهد کرد. در این مواقع تسمه را مقداری سفت کرده تا این مشکل حل شود. توجه داشته باشید که از سفت کردن زیاد تسمه، به شدت دوری کنید؛ چرا که عمر تسمه در این حالت کم نشده و همچنین بلبرینگ کمپرسور خراب نمی گردد. در برخی مواقع کمپرسور در جای خود محکم نیست و سر صدای ایجاد شده از این امر ناشی می ‌شود. با آچار کشی و سفت کردن کمپرسور این مشکل حل خواهد شد.

نکات مهم جهت نگهداری از کولر خودرو:

  • اول، بهتر است به جهت جلوگیری از خرابی کمپرسور کولر، از روشن کردن کولر در هنگام استارت زدن ماشین خودداری نمایید.
  • دوم، هنگامی که در حال شارژ کولر می باشید؛ اطمینان یابید که گاز کولر ماشین را با گاز دیگری اشتباه ترکیب نکنید. بهتر است همواره از یک گاز استفاده نمایید که تجربه ثابت کرده با ماشین شما سازگاری دارد.
  • سوم، به جهت پیشگیری از نشت آب به درون ماشین، لوله فاضلاب اواپراتور را بررسی نموده که مسدود نشده باشد.
  • چهارم، پیش از استارت زدن ماشین، از خاموش بودن کولر اطمینان یابید.
  • پنجم؛ تا جایی که امکان دارد خود را در زیر نور شدید آفتاب پارک نکنید؛ اگر مجبور به این کار شدید بهتر است در هنگام بازگشت، ابتدا چند دقیقه شیشه ‌ها را پایین بکشید و دستگاه تهویه را بدون روشن کردن کولر روشن نمایید. حتی بهتر است کمی حرکت نموده تا هوا تعویض گردد و گرمای داخل ماشین کمی تعادل پیدا کند. در این صورت، هنگامی که کولر را روشن نمودید، فشار کمتری به آن وارد شود.
  • ششم، هنگامی که کولر ماشین روشن است؛ سعی کنید از رانندگی با سرعت بالا پرهیز نمایید؛ چرا که علاوه بر مصرف سوخت بالا، فشار زیادی به موتور خودرو وارد خواهد شد.
  • هفتم، هنگام رانندگی در ترافیک شدید، سربالایی با شیب های تند بهتر است کولر را دقایقی خاموش کرده یا از درجات کمتر آن استفاده نمایید؛ چرا که در این شرایط موتور خودرو معمولاً بیشتر تحت فشار قرار می‌ گیرد.
  • هشتم، در زمان فعالیت کولر، حرکت با پنجره های باز به هیچ عنوان توصیه نمی گردد. پنجره ی بسته، باعث وارد شدن فشار کمتری به کولر شده و این امر سبب کاهش چشمگیر و مصرف سوخت می ‌شود و علاوه بر آن، هوای خنکی داخل خودرو در صورت باز بودن حتی یک پنجره به آسانی از خواهد رفت.
  • نهم، با تعویض به موقع آب رادیاتور مانع گرم شدن کولر می شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *